Amsterdam Art Weekend 2013: Zoveel te doen, zo weinig tijd

Redactie

Het Amsterdam Art Weekend nadert met rasse schreden. Dat betekent dat kunstliefhebbers weer helemaal aan hun trekken komen, maar er moeten ook keuzes gemaakt worden: wat te doen en wat te zien? In deze donkere winterdagen schijnt de redactie van Tubelight licht op Amsterdam Art Weekend en laat haar keuzes weten.

Memento
Oude Kerk
Oudekerksplein 23, Amsterdam

De Oude Kerk is een van de meest interessante plekken van Amsterdam: een historisch monument én het decor van menig hedendaags cultureel evenement, een religieuze plek maar wél te midden van de vrijzinnige Wallen, een oase van rust in een altijd drukke stad. Voor Amsterdam Art Weekend is een programma ontwikkeld dat aansluit bij de tegenstrijdige aard van deze locatie. Dit programma, Memento getiteld, presenteert werk van Feiko Beckers, Francesca Grilli, Julianne Swartz, Sara Vrugt en het Museum of Broken Relationships.

Tijdens dit weekend zijn ook twee performances te zien. Beckers’ No Cause for Celebration ontwikkelde hij speciaal voor De Oude Kerk. Grilli’s IRON draait om censuur en bestaat uit een door cello en contrabas uitgevoerd stuk, waarbij de instrumenten in de brand worden gestoken. Nieuwsgieriger kun je mij niet maken…

Basje Boer

Aukje Koks, Somewhere Between a Rock and a Pudding 
Galerie Stigter van Doesburg
Elandsstraat 90, Amsterdam

Aukje Koks kenden we tot nu toe voornamelijk van schilderijen, die de afgelopen jaren steeds vaker voort gingen leven buiten het doek om. Door objecten toe te voegen en terug te grijpen op eerdere werken ontstonden ruimtelijke installaties die heerlijk voer zijn voor interpretatie, puzzelwerk en geheugenspelletjes. Dit jaar verraste ze met een terugkeer naar tweedimensionaal werk, maar dan wel in de vorm van animatie. Eentje daarvan, Wallet’s Oracle, was dit jaar al te zien in Het Paviljoen in Gent. Enerzijds een feest van herkenning – veel eerder gebruikte elementen zijn teruggekeerd – anderzijds een verrassende uitdijing van haar immer voortdurende verbeelding.

Marjolein Geraedts

David Haines, Radiant Bodies: The Spirit and The Index
Upstream Galllery
Van Ostadestraat 294, Amsterdam

David Haines presenteert een nieuwe serie werken in Upstream Gallery. We kennen Haines van zijn homo-erotische tekeningen waarin typische Britse ‘blokes‘ sneaker-fetisjen uitvoeren, aan hamburgers snuiven of over elkaar urineren. Eerder had zijn werk al een voyeuristische kant, en baseerde hij zijn werk op gay chat-room gesprekken. In de nieuwe reeks neemt hij Iphone beelden van ‘homo-exorcisme’ in streng religieuze kringen als uitgangspunt, vermengd met een harde disco beat zoekt hij naar een manier om de betekenis van het beeld naar zijn hand te zetten.

Nathalie Hartjes

IDFA
Reguliersbreestraat 26, Amsterdam

Dit weekend staat Amsterdam niet alleen in het teken van beeldende kunst, maar zijn ook de slotdagen van het vermaarde documentaire-festival IDFA in volle gang. Beide evenementen bundelen hun krachten in een speciaal filmprogramma in Pathé Tuschinski. Steeds onder een ander thema worden op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag twee uur lang video’s getoond van in Nederland gevestigde kunstenaars, grotendeels aangesloten bij diverse Art Weekend-galeries. Maar liefst veertien videokunstenaars tonen (nieuw) werk, variërend van gevestigde makers als Saskia Olde Wolbers, Gabriel Lester en Hans Op de Beeck tot rising stars als Melanie Bonajo, Feiko Beckers en Léon y Cocina. Aanbevolen!

Yasmijn Jarram

Saskia Noor van Imhoff, #+14 
Fons Welters
Bloemstraat 140, Amsterdam

Saskia Noor van Imhoffs archief is altijd al een groot onderdeel van haar werk. Dat archief wordt niet netjes gerangschikt tentoongesteld in vitrinekasten met informatiebordjes erbij, zoals de kijker gewend is als hij een tentoonstellingsruimte betreedt. Het doet eerder denken aan wat er achter de coulissen gebeurt in musea; conservering, het depot, onderzoek, curating, de architectuur en de plattegrond van het museum. Het is aan de kijker om zelf associaties te maken tussen Van Imhoffs archiefstukken en wat ze daar aan toevoegt. Bij Fons Welters dit maal een Ruisdael en de plattegrond van het Pergamon Museum in Berlijn.

Sietske Roorda