Van Lokaal01 tot Raumte en verder

Manon de Vries
Raumte, HAVE YOU SEEN THIS EXHBITION? (2014), Fotografie: Liesje de Laet

Frederik Vergaert wil niet graag curator, manager of cultureel makelaar genoemd worden, maar eigenlijk is hij dat wel. Vergaert is de man achter kunstenaarsinitiatief Lokaal01. Ooit begonnen in Breda, nu een atelier, expositieruimte en verblijfplaats midden in Antwerpen. Vergaert ziet Lokaal01 echter als meer dan alleen een fysieke ruimte, het is ook een doorgeefluik en de ruggengraat van vele (inter)nationale projecten. Het brengt (vaak jonge) kunstenaars, galeries, musea en instellingen samen, gaat in dialoog en creëert impulsen voor nieuw werk.

Zo’n nieuwe impuls ontstond toen hij een tijdje geleden een tiental diverse kunstenaars ontmoette die een grote open ruimte zochten om in te werken. Ze wilden deze ruimte niet opdelen in individuele ateliers, maar er als collectief in werken. “Qua mentaliteit anders dan de gangbare stappen die jonge kunstenaars meestal zetten”, legt Vergaert uit.

Het kunstenaarscollectief dat hier in 2013 uit voortkwam en nu uit zeventien kunstenaars bestaat, is omgedoopt tot Raumte. Een creatieve vijver, waar Vergaert graag in vist. Toen Vergaert van het Centraal Station Antwerpen een aanbod kreeg om zeven etalages van een voormalig diamantwinkel te huren om daar de tentoonstelling Traffic (2014) in te maken, besloot hij dat één etalage sowieso voor Raumte moest zijn.

Onder leiding van curator Frederiek Weda maakt Raumte een tentoonstelling die zich net als het station elke dag ontwikkelt. Een maand lang zal elke dag een andere kunstenaar van Raumte de ruimte aanpassen of aanvullen, wat uiteindelijk een kunstwerk oplevert. Zo ontstaat er een assemblage van een groep die zichzelf nog aan het verkennen is, en die de tentoonstelling an sich, maar ook de verschillende rollen van kunstenaar, curator, beschouwer en collega kritisch onderzoekt.

Voor Kunstvlaai maakt Raumte een kunstwerk met behulp van Rolykits, zeshoekige oprolbare opbergsystemen, die door het formaat van de in foedralen opgeborgen kunstwerken doen denken aan Duchamps Boîte-en-valise. Wanneer je de Rolykit opent ontstaan er steeds nieuwe combinaties en dus steeds een ander kunstwerk. Het is de bedoeling dat de Rolykits de hele wereld over zullen reizen met als doel dat andere kunstenaars iets aan het kunstwerk kunnen toevoegen. Wederom houden de kunstenaars zich in dit werk bezig met wat een tentoonstelling is en hoe kunst en kunstenaars zich tot elkaar verhouden.

De terugkerende vraag is steeds: is dit één gesamtkunstwerk of zien wij meerdere werken van verschillende individuen? Die vraag stond centraal toen Vergaert en Raumte voor het eerst bij elkaar kwamen in Lokaal01 en blijft een belangrijk onderwerp voor Vergaert, die op indrukwekkende wijze verder bouwt aan de veelkleurigheid van de Antwerpse kunstsector.

Raumte

Lokaal01
Provinciestraat 287, Antwerpen, België
www.lokaalo1.nl